Zima neprináša len chladné počasie, kratšie dni a útulné večery, ale často aj menej príjemné veci – kašeľ a nádchu. My však máme dobrú správu: pri príprave na chladnejšie ročné obdobie môžete správne fungovanie svojho imunitného systému podporiť pri každom jedle. Ako? Tak, že do svojej každodennej stravy pridáte rozmanité druhy potravín a povediete zdravý, aktívny životný štýl.
Jednoducho povedané, imunitný systém je zabudovanou „armádou“ vášho tela, ktorá je pripravená vás chrániť – odhaľuje vírusy, baktérie, parazity či iné hrozby a vyráža do akcie, aby tieto hrozby eliminovala, okrem iného tvorbou protilátok. Aby táto armáda správne fungovala, musíte ju podporiť vyváženou a rozmanitou stravou. Tu sú dva jednoduché spôsoby, ako môžete správne fungovanie imunitného systému podporiť už len stravou.
Jedzte ovocie a zeleninu bohaté na stopové prvky
Ovocie a zelenina môžu obsahovať stopové prvky, ktoré môžu pôsobiť ako antioxidanty*; tie pomáhajú chrániť bunky a tkanivá pred poškodením vyvolaným pôsobením normálneho bežného metabolizmu a môžu tak mať význam pre naše zdravie. Napríklad vitamín C a meď pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom.
Skúste: brokolicu, paradajky, tekvicu, mrkvu, špenát, bobuľové ovocie.
Podporte svoje črevá stravou bohatou na vlákninu
Vaša tráviaca sústava plní významnú úlohu – je domovom triliónov baktérií, ktoré majú životne dôležité funkcie, napríklad pomáhajú tráviť vlákninu, produkujú vitamíny K a B12 a chránia črevá pred škodlivými baktériami. Črevné baktérie dokážu fermentovať niektoré druhy vlákniny obsiahnute v našej strave. Fermentovateľná vláknina sa premení na metabolity, ako sú napríklad mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Oproti tomu, niektoré vlákniny, ako napr. vláknina z ovseného zrna, prispievajú k zvýšeniu objemu stolice.
Skúste: celozrnné pečivo, nelúpanú ryžu, cereálie, šošovicu, jablká a ľanové semienka.
Pozrite sa, čo môžete do svojho budúceho jedla pridať, aby ste už túto zimu podporili svoje telo a správne fungovanie imunitného systému.
*Vitamíny C a E, zinok a selén prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom.
Chia Berry Puding
Chia semienka obsahujú v 100 gramoch až 34,4 g vlákniny, 17,8 g omega-3 mastných kyselín, 407 mg draslíka a 335 mg horčíka. Využite ich výnimočnú nutričnú hodnotu v kombinácii s obľúbeným koktejlom F1 a užite si vyvážené a predovšetkým vynikajúce sladké raňajky!
Porcie: 1
Čas prípravy: 15 minúty
Ingrediencie:
- 2 odmerky Herbalife Nutrition Formula 1 s jahodovo-malinovou príchuťou
- 250 ml odstredeného mlieka alebo rastlinného nápoja
- 2 polievkové lyžice bielych semienok chia
- 70 g miešaného bobuľového ovocia
Postup:
- Do uzavretej nádoby dajte Formula 1, mlieko a semienka chia. Dobre pretrepte a nechajte 10 minút odstáť, kým zmes nezačne hustnúť, občas potraste.
- Počas čakania rozdrvte bobule vidličkou. Rozdrvené bobule vložte na dno pohára alebo misky. Jemne nalejte zmes Formuly 1 na bobule.
- Zavrite vrchnákom a vložte do chladničky na niekoľko hodín (alebo cez noc), kým sa puding neusadí.
Výživová hodnota na porciu:
325 kcal, 22,3 g bielkovín, 10,2 g tukov, 39 g sacharidov, 15,2 g vlákniny
Zdroj: Herbalife Nutrition
Čokoládová torta z arašidového masla
Táto torta je dokonalou harmóniou chutí. F1 s jemnou čokoládovou príchuťou sa krásne dopĺňa s arašidovým maslo a javorovým sirupom, zatiaľ čo ovsené vločky prinášajú extra vlákninu a antioxidanty.
Ingrediencie
- 1 1/2 porcie (39 g) F1 s jemnou čokoládovou príchuťou
- 2 porcie (56 g) Proteín Drink Mix
- 120 g ovsených vločiek
- 200 ml polotučného mlieka
- 25 ml javorového sirupu
- 75 g hladkého alebo hrudkovitého arašidového masla
- 50 g tmavej čokolády (72%), nasekanej
Postup
Predhrejte rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160°C). Vyložte dno 20 cm tortovej formy papierom na pečenie a steny formy potrite trochou masla (alebo oleja). Prášok F1, Proteín Drink Mix a vločky zmiešajte spolu v miske a pridajte štipku soli. V inej miske spolu premiešajte mlieko, javorový sirup a arašidové maslo. Urobte jamku v strede suchých prísad a vlejte do nej mokrú zmes. Dobre vymiešajte. Zmes vyklopte do pripravenej tortovej formy a povrch jemne zarovnajte. Posypte nasekanou čokoládou a formu vložte do stredu rúry. Pečte 20 minút, kým nebude v strede upečená. Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom tortu opatrne vyberte a položte na tanier. Ak chcete, môžete poprášiť trochou kakaového prášku.
Výživové hodnoty na jednu porciu
170 kcal, 8 g bielkovín, 2g vlákniny, 7 g tukov, 18 g sacharidov, 8 g cukrov
Falafel so sezamovým jogurtom
Táto chutná variácia obľúbeného rodinného receptu je dôkazom toho, že pripraviť falafel môže byť naozaj ľahké! Vďaka pridaniu nášho bielkovinového doplnku F3 Proteínový doplnok v prášku, Beta Heart a Pražených sójových bôbov Herbalife sú tieto jemne korenené cícerové guľky úžasne chutné, či už ich podávate studené ako desiatu do školy a do práce alebo teplé ako súčasť lahodných večerí.
Porcií: 6
Suroviny:
- 250 g suchého cíceru (alebo 2 × 400 g cíceru v plechovke, bez nálevu)
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť petržlenovej vňate, bez stoniek
- 1 hrsť lístkov koriandru
- 1 lyžička soli
- 3 lyžičky mletého koriandru
- ½ lyžičky kajenského korenia
- 2 lyžičky mletej rímskej rasce
- 2 porcie (12 g) F3 Proteínoového doplnku v prášku
- 2 porcie (16 g) Beta Heart
- 1 vrecúško (21,5 g) Pražených sójových bôbov Herbalife, rozdrvených
- 3 lyžice olivového oleja
- 120 g tahini (sezamová pasta)
- 120 g nízkotučného bieleho jogurtu
hrsť zelených šalátových listov, na podávanie (nie je nutné)
Postup:
- Ak použijete suchý cícer, namočte ho cez noc vo veľkom množstve studenej vody.
- Z cíceru zlejte vodu, v kuchynskom robote ho spracujte na drobivú konzistenciu a potom ju preložte do veľkej misy.
- Potom v kuchynskom robote spracujte cibuľu, cesnak a bylinky do podoby pasty, tú potom pridajte k cíceru a premiešajte.
- Primiešajte korenie, soľ, F3, Beta Heart a pražené sójové bôby Herbalife. Vytvarujte guľky a usmažte ich buď na oleji na panvici alebo ich pokvapkajte trochou oleja a upečte v rúre pri 180 °C počas 20 – 25 minút alebo kým nezískajú zlatistú farbu a prepečený stred.
- Zatiaľ čo sa guľky smažia či pečú, zmiešajte dohromady sezamovú pastu (tahini) a jogurt a podľa chuti ochuťte.
- Guľky podávajte teplé alebo studené so sezamovým jogurtom a prípadne podľa chuti so zeleným šalátom.
Výživová hodnota na porciu*- Kcal 336, Bielkoviny 18(g), Tuky 18(g), Sacharidy 27(g), Cukry 5(g), Vláknina 3(g)
* Výrobok Herbalife zaručuje všetky nutričné prínosy popísané na etikete iba vtedy, ak je pripravený podľa návodu, ktorý je uvedený na danej etikete. Pamätajte, prosím, na to, že ak sa výrobok Herbalife Nutrition použije v recepte s tepelnou úpravou, môže byť množstvo niektorých vitamínov v hotovom pokrme nižšie oproti hodnotám na etikete.
Valentínske proteínové brownie
Lupienky červených ruží, pohár bubliniek a k tomu vynikajúco vyzerajúce a ešte lepšie chutiace čokoládové brownie! Tomu sa hovorí Valentínsky deň bez výčitiek. Na Valentína každý túži okrem lásky aj po čokoláde 🙂 Prekvapte osobu, ktorá je pre vás výnimočná touto skvelou valentínskou pochúťkou cez víkend, alebo kedykoľvek počas roka. Tento recept je zdravý, bezlepkový a chutí božsky.
Čas varenia: 18 minút
Ingrediencie:
1/4 šálky bezlepkových ovsených vločiek, 1/2 šálky kakaového prášku, 5 odmeriek čokoládového H24 Rebuild Strength Chocolate, 1 vajce, 1 polievková lyžica medu, 1 čajová lyžička vanilkového extraktu, 2/3 šálky mandľového mlieka, 2 lyžice kokosového oleja, 1/2 hrnčeka malín na ozdobu
Postup:
Rúru predhrejte na 180 ° C a postriekame pekáč s rozmermi 20 x 20 cm sprejom na varenie / alebo pekáčik vyložíme papierom na pečenie (či vymastíme a vysypeme kokosom). Ovsené vločky dajte do mixéra a mixujte, až kým sa nepodobajú na ovsenú múku, dajte do misky. V miske primiešajte k ovsenej múke H24 Rebuild Strength a kakaový prášok. Vajcia, med, vanilkový extrakt a mandľové mlieko rozšľahajte v samostatnej miske, kým sa nespoja; potom pridajte zmes k suchým surovinám. Na malej panvici na miernom ohni zahrejte kokosový olej, nepretržite ho miešajte, kým sa nerozpustí – potom vmiešajte do cesta. Nalejte zmes do pripraveného pekáča a posypte malinami – pečte 18 až 22 minút. Pred nakrájaním na 12 koláčikov nechajte brownies úplne vychladnúť. A potom… vychutnávajte! 🙂
Živiny na porciu: Energia 62,9 (kcal) Tuk 3,3 (g) Sacharidy 6 (g) Cukry 3,3 (g) Vláknina 1,3 (g) Bielkoviny 3,3 (g)
10 najočistnejších potravín
Predstavujem vám 10 najúčinnejších pomocníkov pri detoxikácii od odpadových látok, ktoré sa nám v črevách stihli za nejaký ten čas nazbierať. Vedeli ste, ktorý je ten najlepší?
- Artičoky zvyšujú tok žlče o 127% asi 30 minút po zjedení. Jednou z úloh žlče je prenášať toxíny do čriev, odkiaľ môžu byť ďalej vylúčené. Obsahujú antioxidanty. Štúdie dokázali, že poškodenie pečene spôsobené voľnými radikálmi sa významne zvyšuje, ak je podávaný artičokový koncentrát.

- Avokádo obsahuje antioxidant glutatión, ktorý účinne telo zbavuje voľných radikálov. Podľa výskumov ľudia s vyššou hladinou glutatiónu sú zdravší a menej náchylní na artritídu, o ktorej sa mnoho odborníkov domnieva, že ju zhoršuje prebytok toxínov v tele.

- Cvikla – po dlhé stáročia ju Rimania používali na prečistenie krvi. Látky v nej obsiahnuté tiež pomáhajú pohlcovať jedovaté kovy. V Leadville, čo je znečistená bývalá baňa v Colorade v USA, boli na filtrovanie škodlivých látok z vody použité plodiny ako cvikla, banány, mrkva a ich úspešnosť dosahovala 70%. Obsauje metionín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje odpadové produkty z tela. Betanín zvyšuje rýchlosť, ktorou pečeň odbúrava mastné kyseliny. Tak znižuje nátlak na tento orgán a umožňuje mu tak lepšie bojovať s omnoho nebezpečnejšími toxínmi.

- Cesnak obsahuje alicín, ktorý vzniká pri jeho drvení a v ohamihu, keď vstúpi do tela, vytvára zlúčeniny na báze síry. Toxíny, ako sú napríklad ortuť, niektoré potravinové prísady alebo chemické verzie hormónu estrogénu, sa na síru viažu. Tieto zlúčeniny je potom telo schopné vylúčiť. Síra v tele rovnako pomáha udržiavať zásadité prostredie, ktoré pomáha potláčať závislosť od nikotínu.

- Jablká – Vedci na Ukrajine využívali jablká na čistenie oblasti okolo Černobyľu po havárii jadrovej elektrárne. Obsahujú vitamín C a kvercetín, čo sú antioxidanty, ktoré znižujú množstvo tuku a cholesterolu v tele. Pektín je vláknina, ktorá sa nachádza taktiež v citrusoch, repe a bobuľovinách a viaže ťažké kovy v hrubok čreve a podporuje ich vylučovanie. Pomáha odstraňovať z tela tatrazín, ktorý je spájaný s hyperaktivitou, migrénou a astmou u detí.

- Kivi obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo je silný antioxidant, ktorý pomáha telu pri výrobe glutatiónu. Výskumy ukazujú, že keď sa človeku podáva 500 mg vitamínu C denne, hladina glutatiónu za dva týždne vzrastie o 50%.

- Morské riasy – vedci dokázali, že morské riasy sú schopné na sebe viazať radioaktívne látky, ktoré sa do tela dostanú potravou, pochádzajúcou z kontaminovanej oblasti. Obsahujú veľké množstvo minerálov (železo, jód, horčík, vápnik) a algináty. Keď má telo nedostatok minerálov, snaží sa ich získavať z akýchkoľvek ťažkých kovov. Našťastie algináty z morských rias na seba ťažké kovy viažu, čím uľahčujú ich vylučovanie z organizmu.

- Žerucha podporuje tvorbu enzýmov a pôsobí aj priamo proti niektorým toxínom. Výskumy ukázali, že keď podávali fajčiarom 170 g žeruchy denne, ich moč obsahoval nadprieerné množstvo karcinogénnych látok. Obsahuje chlorofyl, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek a krvný obeh.

- Slivky sú potravou, ktorá obsahuje najviac antioxidantov, asi dva krát viac ako ich najväčší konkurent, čučoriedky. Obsahujú kyselinu vínnu, ktorá má prirodzene laxatívne účinky, a dihydrofenylisatín, ktorý aktivizuje črevné kontrakcie. Kombinácia týchto dvoch látok skracuje čas zotrvania stolice v črevách, a znižuje teda riziko reabsorbcie toxínov do organizmu.

- Kapustovitá zelenina – patrí sem kapusta, kel, ružičkový kel, špenát a karfiól, z ktorých všetky sú účinné detoxikanty. Štúdie ukázali, že ružičkový kel potláča pôsobenie aflatoxínov, čo sú jedovaté látky spôsobujúce rakovinu pečene. Okrem toho táto zelenina neutralizuje nitrosamíny z cigaretového dymu. Kapustové rastliny obsahujú glukozinoláty, ktoré podporujú tvorbu životne dôležitých enzýmov v pečeni.
Nie je cieľom tieto potraviny konzumovať každý deň, ale postupne vyskúšať ich vplyv na váš organizmus. Každé telo je jedinečné a zaslúži si náležitú starostlivosť. Tak, ako upratujeme pravidelne svoju skriňu, byt, dom, mali by sme si urobiť “poriadok” aj v našom tráviacom systéme. Ten sa nám za to odvďačí správnym fungovaním a v konečnom dôsledku pevným zdravým.
Zdroj: FOSTER, H. 2008. Ako zbaviť telo jedov. 1. vyd.: Svojtka & Co., s.r.o., 17 s. ISBN 978-80-8107-012-9